Bowling si získal aj nevidiacich športovcov

06.06.2009 Levoča

Levoča 6. júna (TASR) - Na nádvorí bowlingového klubu v Levoči dnes rozvoniaval guľáš v počiatočnej fáze prípravy a zvnútra sa ozýval poriadny buchot.
Približne dvadsiatka nevidiacich a slabozrakých si práve merala sily na treťom ročníku medzinárodného turnaja v bowlingu za účasti súťažiacich zo Slovenskej i Českej republiky. Prišli aj turisti, ktorí sa rozhodli využiť víkend na výlety do okolia Levoče a tiež do Vysokých Tatier. Podľa hostiteľa a organizátora Václava Trnku na podujatie prišlo asi 60 až 70 zrakovo postihnutých športovcov a turistov.
Pohľad na nevidiacich v zápale boja potvrdzoval, že sa hre venujú naplno. \"Nevidiaci hrajú bowling rovnako dobre ako vidiaci. Zdokonaľujú sa v tréningu. My tu v Levoči trénujeme raz týždenne. Bol by som rád, keby sa tento šport rozšíril do ďalších miest a mohli sme začať hrať celoslovenskú ligu, \" uviedol Trnka.
Vysvetlil, že bowling sa hrá s guľou, ktorá má tri diery. Nevidiaci uchopí guľu do troch prstov a asistent ho nasmeruje, počká na výsledok z počítača, ktorý sa ukáže na tabuli. Ak je hráč úplne nevidiaci, asistent mu povie, koľko kolkov a kde, teda či na ľavej alebo na pravej strane mu ešte zostalo na \"dorážku\", aby vedel, kam má nasmerovať guľu. Súťažiaci sú zväčša skúsení a vedia ju dobre hodiť pozdĺž ruky.
Účastníci turnaja súťažili v štyroch kategóriach podľa stupňa zrakového postihnutia.
 

Vyberte región